rze
Wiolllkaa: liczba (√6−√2)2 jest równa
liczba(1+√2)3 jest równa
21 paź 20:57
bezendu:
(√6−√2)2=8−4√3
(1+√2)3=7+5√2
21 paź 20:58
Wiolllkaa: a mógłbyś to rozpisac
?
21 paź 21:05
LALALA LONG: Masz wzory skroconego mnozenia:
(a−b)
2 = a
2 + b
2 − 2ab (kwadrat roznicy)
Podstawiasz za a w pierwszym
a=
√6
b=
√2
I Ci wychodzi

to samo w drugim tylko ze dr
21 paź 21:08
LALALA LONG: No i masz wzor skroconego mnozenia na sześcian sumy:
(a+b)3 = a3 + b3 + 3a2b + 3ab2
Podstawiasz za
a = 1
b = √2
kuniec zadania XD
21 paź 21:10
Wiolllkaa: dziękuje
21 paź 21:10
LALALA LONG: nie ma za co
21 paź 21:12