granica ciągu
CzasNastal: Witam, mógłby ktoś krok po kroku pokazać jak to rozwiązać? Pozdrawiam

Uzasadnij równość, korzystając z definicji granicy. Jak mam to zrobić, mając g=nieskończoność?
lim log
2(n+3) = nieskończoność
21 paź 20:56
CzasNastal: upp
21 paź 21:12
CzasNastal: up
21 paź 21:34
CzasNastal: Pomoże ktoś? Bardzo bym prosił
21 paź 21:45
CzasNastal: up?
21 paź 22:17
Trivial:
limn→∞ an = +∞ ⇔ ∀M∊R ∃n0∊N: n > n0 ⇒ an > M
limn→∞ an = −∞ ⇔ ∀M∊R ∃n0∊N: n > n0 ⇒ an < M
21 paź 22:23
CzasNastal: czyli : log2(n+3)>e ? czy po prostu od M i dążę do nierówności n> od jakiegoś tam M?
21 paź 22:28
CzasNastal: Dobrze myślę?
21 paź 22:37
Trivial:
Zdefiniujmy operację [x] = min { k : k∊N, k ≤ x }.
Trzeba zacząć od log2(n+3) > M i przejść do postaci n > f(M). Wtedy n0 = [f(M)]
log2(n+3) > M
n+3 > 2M
n > 2M − 3
Zatem wystarczy wybrać n0 = [2M − 3]. Dla każdego M takie n0 istnieje. □
22 paź 00:53
Trivial:
Chochlik.
[x] = min { k : k∊N, k ≥ x }.
22 paź 01:01