f
w: (x+2)2−(3x+2)*(2−3x)−(√3+x)2
21 paź 20:51
matyk: Co trzeba z tym zrobić?
21 paź 20:51
w: dla x=√3
21 paź 20:51
w: obliczyć
21 paź 20:52
Hajtowy: Podstaw za x
√3 i rozwiąż
21 paź 20:52
matyk: Ja bym proponował najpierw wymnożyć bez podstawienia i zapewne coś się uprości to wyrażenie
21 paź 20:54
matyk: A potem podstawić
21 paź 20:54
Hajtowy: Na pewno wszystko tutaj jest OK w tym zadaniu

Bo wychodzi:
| | 1 | | 1 | |
x= |
| (−2+√3−√34−4√3) v x= |
| (−2+√3+√34−4√3) |
| | 9 | | 9 | |
21 paź 20:58
w: tak, na pewno
21 paź 21:06