Paula: Witam

mam problem z zadaniem

Zapisz odpowiedzi w postaci wyrażeń algebraicznych.
a)Długość prostokątnej podłogi jest równa a metrów a jej szerokość jest o 1,5m mniejsza.
Podłoga ta będzie pokryta wykładziną której cena za m
2 wynosi 45zł.Ile bedzie kosztowała
ta wykładzina?
b)Film "Zawód Leona" w kinie bajka obejrzało x osób .Film ten szczególnie podobał sie
dziecią
stanowiły one 80% wszystkich widzów.Jaki był przychód ze sprzedaży biletów na ten film w
kinie bajka?
c)Większość z 5L dżemu zmieściło się w x słoikach o pojemności o.3Li y słoikach o
pojemności o.25L.Ile dżemu sie zmieściło?
d)Tomek miał pomalować płot o długości p metrów.Sam pomalował fragment o długości 2 m a
90% pozostałej częsci pomalowali jego koledzy.Ile metrów płotu zostało do pomalowania?
Bardzo proszę o pomoc
26 wrz 14:35
gotka: a) y=45a(a-1,5)
b) y=4/5xa+1/5xb
a-cena biletu dla dzieci
b-cena biletu dla doroslych
26 wrz 21:37
Karolina.: a) Pole = a(a−1,5)=a2 − 1,5a
(a2− 1,5a)* 45zł = 45a2 − 67,5a
19 paź 17:15
Karolina.: a) Pole = a(a−1,5)=a2 − 1,5a
(a2− 1,5a)* 45zł = 45a2 − 67,5a
19 paź 17:15
Karolina.: b) 20%x *12 + 80%x *10 = 12/5x +8x = 2,4x +8x = 10,4x
19 paź 17:19
Karolina.: c) 5 − (0,3x + 0,25y) = 5 − 0,3x − 0,25y
19 paź 17:21