Rozwiąż równanie trygonometryczne.
Ac.: Równanie jest pewnie banalne dla większości, ale chcę, żeby mnie ktoś sprawdził, bo nie mam
rozszerzonej matematyki i uczę się na własną rękę.
Wykonałem następujące obliczenia:
| sin2x + sin2x + cos2x | |
| = 3 |
| cos2x | |
2tg
2x + 1 = 3
2 tg
2x = 2
tg
2x = 1
tg x = 1 ⋁ tg x = −1
| | π | | π | |
x = |
| + kπ ⋁ x = − |
| + kπ, gdzie k ∊ C |
| | 4 | | 4 | |
Wszystko jest dobrze?
21 paź 20:19
ICSP: Nie widzę ustalonej dziedziny.
21 paź 20:19
AS: O.k.
21 paź 20:20
ICSP: Reszta dobrze.
Jeżeli chcesz możesz to zapisać ładniej :
| | π | | π | |
x = |
| + |
| k gdzie k ∊ C |
| | 4 | | 2 | |
21 paź 20:21
Ac.: No tak, dziedzina. Będzie w takim razie:
cos
2x ≠ 0
cos
x ≠0
Tutaj może być już tylko kπ? Bo mówiono mi, że jak funkcja trygonometryczna wynosi 0, może być
kπ (jak coś pomyliłem, napiszcie).
21 paź 20:29
Ac.: Przepraszam, tutaj mamy tg. Miałem na myśli sinusa i cosinusa, gdy sin x = 0 albo cos x = 0, to
wtedy okresem jest kπ?
21 paź 20:31
Ac.: I mam jeszcze jedno pytanie, jak wpaść na pomysł, jak zapisać rozwiązanie w taki sposób, jak
zrobił to ICSP?
21 paź 20:47