Rozwiąż równanie
Dexter: Rozwiąż równanie:
(3−x)2 − (x+1/3)2 = 2/9
21 paź 20:11
ZKS:
Skorzystaj po lewej stronie ze wzoru a2 − b2 = (a + b)(a − b).
21 paź 20:14
Frank: Ale jak?
a = 3
b = x lub 1/3
21 paź 20:18
ZKS:
Napisz wyrażenia które są podniesione do kwadratu.
21 paź 20:24
Dexter: (3−x) i (x+1/3)
21 paź 20:30
ZKS:
To jest Twoje a oraz b.
21 paź 20:40
Dexter: Sorry, ale nie rozumiem. Mógłbyś napisać mi początek rozwiązania?
21 paź 20:44
Hajtowy: | | 2 | | 1 | | 2 | |
9−6x+x2−x2− |
| x+ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
Kończ.
21 paź 20:46
ZKS:
Masz skorzystaj ze wzoru a
2 − b
2 = (a + b)(a − b) gdzie a oraz b jak już napisałeś
| | 1 | |
a = 3 − x i b = x + |
| . |
| | 3 | |
21 paź 20:48
21 paź 20:49