Ile wyrazów ciągu
weronika: Ile wyrazów ciągu an=2n+7 jest mniejszych od liczby 100?
21 paź 20:08
Bogdan:
Zapisz przy pomocy jednego ze znaków: <, >, ≤, ≥, = fakt, że an jest mniejsze od 100
21 paź 20:15
AS: A na paluszkach nie możesz sobie policzyć?
A nieładnie.
21 paź 20:19
weronika: wzielam sobie to na swoje myslenie i rozwiazalam w ten sposob :
an>100
2n+7>100
2n>93
n>46,5
ale gdyby wziac wyraz 46,5 i obliczyc wartosc jego to wynosi ona 100.
a maja to byc wyrazy ciagu mniejsze od 100, w poleceniu nie mam badz rowne.
wiec czy an nie powinno byc an>99
21 paź 20:28
AS: A dlaczego an > 100? Przecież miało być mniejsze od 100.
22 paź 09:33
Janek191:
an < 100 ⇔ 2n + 7 < 100 ⇔ 2n < 93 ⇔ n < 46,5
n = 46
Odp. 46 wyrazów ciągu jest mniejszych od 100.
=====================================
Np. a46 = 2*46 + 7 = 92 + 7 = 99 < 100
22 paź 18:26