fandn
Kostek: Proste zadanko ale się gubię
Funkcja określona jest wzorem f(x)=x2−4πx+3π2
Znajdź wszystkie liczby całkowite, dla których funkcja przyjmuję wartości ujemne
x2−4πx+3π<0
Δ=16π2−12π2
4π2
√Δ=2π
Ale co teraz ?
21 paź 20:03
ICSP: Nie umiemy rozwiązywać nierówności kwadratowych

Jak się liczy pierwiastki w nierównościach kwadratowych ?
21 paź 20:04
ICSP: f(x) = x
2 − 4πx + 3π
2 = x
2 − 4πx + 4πx − π
2 = (x − 2π)
2 − π
2 = (x − 3π)(x − π)
Drugi sposób
21 paź 20:05
Kostek:
Już wiem dzięki
21 paź 20:07