Skończony ciąg arytmetyczny a_n określony jest wzorem a_n=2n+3. Suma trzech końc
kamczatka: Skończony ciąg arytmetyczny a
n określony jest wzorem a
n=2n+3. Suma trzech końcowych wyrazów
tego ciągu jest równa 69. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu a
n.
Obliczyłem że jest tych wyrazów 11.
| | a1+an | |
Ale jak to teraz podstawić do wzoru Sn= |
| n ? |
| | 2 | |
21 paź 19:48
kamczatka: ?
21 paź 20:00
kamczatka: ?
21 paź 22:14
Janek191:
69 : 3 = 23
więc
a11 = 23 + 2 = 25
oraz
a1 = 2*1 + 3 = 5
n = 11
21 paź 22:58
Janek191:
an −2 + an − 1 + an = 69
więc
2*( n −2) + 3 + 2*( n −1) + 3 + 2n + 3 = 69
6n + 3 = 69
6n = 66
n = 11
======
21 paź 23:01
Saizou : niech ak oznacza ostatni wyraz
ak−2+ak−1+ak=69
2(k−2)+3+2(k−1)+3+2k+3=69
2k−4+3+2k−2+3+2k+3=69
6k=66
k=11
21 paź 23:02
Saizou : | | a1+a11 | | a1+a1+10r | |
S{11}= |
| *11= |
| *11=(a1+5r)11=a6*11 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 23:04
kamczatka: wielkie dzięki
22 paź 18:54