Twierdzenie o 2-óch ciagach
xyz2: O ile twierdzenie o 3 ciągach jest dla mnie jasne to niezbyt rozumiem wersje z 2 ciągami.
Jak uzyskać ciąg b
n 
Jak mamy dobrać n
0 
a
n = lim
n→∞ [n
4+(−1)
n n]
21 paź 19:43
Krzysiek: nie bardzo rozumiem co tu chcesz zrobić...
musisz korzystać z tw. o 2 ciągach? bo skoro umiesz korzystać z tw. o 3 to przecież łatwo
policzyć tą granicę.
bn=n4−n≤an
a nie wiem czym jest to n0? że od tego n0 ma ta równość zachodzić?
dla takiego bn to dla każdego 'n∊N' zachodzi nierówność
możesz też dobrać, cn=n3 wtedy n0=2
21 paź 19:55
xyz2: Jeśli na kolokwium będę musiał wykorzystać twierdzenie o 2 ciągach to zbyt dużego wyboru nie
mam.
Wyjaśnij dlaczego wybrałeś takie b
n
21 paź 20:08
Krzysiek: −n≤ (−1)nn ≤n
21 paź 20:14