matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc jutro mam kartkówke
Assasin4:
a) 4/2x−3=5 b) x/(x+1)+x(x−2)=2
21 paź 19:37
Janek191:
Pisz porządnie ! a)
4
= 5 ; x ≠ 1,5
2x − 3
4 = 5*( 2x − 3) 4 = 10 x − 15 4 + 15 = 10 x 10 x = 19 / : 10 x = 1,9 ======
22 paź 00:54