Ostrosłup prawidłowy czworokątny
marlena: Zad. 1
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wszystkie krawędzie o równych długościach. Oblicz miarę
kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
Zad. 2
Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę 120*.
Oblicz miarę kąta między krawędzią boczną a krawędzią podstawy tego ostrosłupa.
21 paź 19:35
marlena: Pomocy
21 paź 19:43
dero2005:

d = a
√2
a*h
s = a*h
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
21 paź 20:45
dero2005:

d = a
√2
d
2 = 2h
2 − 2h
2cos120
2 ⇒ cos 120
o = −0,5
2a
2 = 2h
2 + h
2 = 3h
2
21 paź 20:57