Podstawą ostrosłupa jest prostokąt
marlena: Podsatwą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 1 i √3wszystkie krawędzie boczne tego
ostrosłupa mają jednakowe długości, a przeciwległe większe ściany boczne są prostopadłe.
Znajdź miarę kąta nachylenia mniejszych ścian bocznych do podstawy ostrosłupa.
21 paź 19:33
marlena: help
21 paź 19:50
dero2005:

a =
√3
b = 1
2h
a2 = b
2
| | √5 | |
l = √ha2 + (a2)2 = √54 = |
| |
| | 2 | |
h
b =
√l2 − (b2)2 = 1
21 paź 20:21
marlena: uwielbiam Cię<33
21 paź 21:44