czemu U{a_k+a_k_+_9}{2}*10 = U{a_k+a_k+9*2}{2}*10 ?
kamczatka: | | ak+ak+9 | | ak+ak+9*2 | |
czemu |
| *10 = |
| *10 ? |
| | 2 | | 2 | |
chodzi mi o to skąd te *2 ? Bo to jest wzór na sumę ciągu arytmetycznego to pomnożone przez r
? bo r=2
21 paź 19:23
kamczatka: nikt nie wie czy potrzebna treść zadania ?
21 paź 19:45
kamczatka: ?
22 paź 18:51
Hajtowy: Daj treść
22 paź 18:52
kamczatka: Ciąg arytmetyczny an określony jest wzorem an=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego ciągu
otrzymując liczbę 310. Które wyrazy zsumowano ?
22 paź 18:55
kamczatka: i mam takie rozwiązanie:
a
k,a
k+1,....,a
k+9 sumowane wyrazy r=2
| | ak+ak+9 | | ak+ak+9*2 | |
ak,ak+1,....,ak+9= |
| *10= |
| *10 |
| | 2 | | 2 | |
i skąd te 9*2 ?
22 paź 19:03
kamczatka: ?
22 paź 19:24
matyk: Bo mamy taką zależność
ak+9=ak+(n−1)r
22 paź 19:27
kamczatka: r=2
to (n−1)r = 2n−2
22 paź 19:31
kamczatka: jak to jest obliczone ?
22 paź 19:40
kamczatka: ?
22 paź 19:56
kamczatka: kto pomoże ?
22 paź 20:21