kinematyka
Madzik: Kamien rzucono z wysokosci h=30 metrow i nadano mu predkosc pozioma Vo=10m/s .Oblicz predkosc
kamienia w chwili uderzenia o powierzchnie ziemi.Jaki kat z pionem tworzy wektor predkosci
koncowej?
21 paź 19:11
Piotr 10: Prędkość w chwili uderzenia o ziemię, będzie składową dwóch prędkości: prędkości poziomej i
pionowej.
Prędkość pozioma jest stała V
0=10 m/s
Prędkość pionowa: V=g*t
V
wyp=
√V20+V2y
Kąt:
21 paź 19:14
Madzik: Czy Vy= 19,8 m/s ? dobrze licze?
21 paź 19:31
Piotr 10: Nie
21 paź 19:32
Piotr 10: Vy≈25 m/s
21 paź 19:34
Madzik: kurcze... policzyłam t z wzoru wyżej, podstawiłam do Vy=g*t i to mi wyszło
21 paź 19:34
Piotr 10: To ile wynosi Ci t=?
21 paź 19:38
Madzik: t wyszło mi ≈1,98
21 paź 19:40
Piotr 10: Żle t wyliczasz
√6≈2,45
21 paź 19:41
Madzik: ehhh, moja wina w poleceniu powinno być h=19,6m, czyli w takim razie jest okej ta moja
odpowiedz?
21 paź 19:44
Madzik: i Vwyp= ≈22,2 m/s ?
21 paź 19:46
Piotr 10:
21 paź 19:48
Madzik: a kąt wychodzi 35o ?
21 paź 19:52
Piotr 10:
21 paź 19:54
Madzik: okej, przebrnięte, dzięki wielkie!
21 paź 19:56