.
Monika: Jak to policzyć.
Wyznaczyć część rzeczywistą i nierzeczywistą
tylko, że mam problem gdyż miem to zrobić z wzor Moivre'a ale naczyciel powiedzial ze mamy to
zrobic bez funkcji trygonometrycznych tylko jakoś potęgi rozpisywać, rozbijać je i nie mam
wogóle na to pp.omysłu
21 paź 19:06
PW: Na razie widzę zero w liczniku, czy dobra treść zadania?
21 paź 19:25
Monika: tak

tez widze tam zero aleto trzeba jakos poprzeksztalcac i wyliczyc.
21 paź 19:30
Monika: odświeżam
21 paź 20:26
21 paź 20:27
Monika: i facet nie bedzie mi nic gadał, że jakoś tego nie rozłożyłam bo właśnie tak kazał...
21 paź 20:28
ciekawsky: zapewne będzie, jak to profesór
21 paź 20:30
ICSP: nie ma co rozkładać

Oczywiście jeśli bardzo chcesz to możesz
(1 − i )
50 = [(1 − i )
2]
25 = (−2i)
25 = −2
25 * i
25
ale 25 ≡ 1 (mod 4) zatem
= −2
25 * i
| − i*225 + i*225 | |
| = 0 |
| (1 + √3i)6 | |
21 paź 20:31
Monika: no ja to wiem, tylko obawiam się, że mój nauczyciel będzie miał jakieś wątpliwości
21 paź 20:36
Monika: a z skąd to mod 4?
21 paź 20:49
ICSP: Ja tak wyznaczam potęgi liczby i

Na pewno potrafisz samodzielnie swoim sposobem obliczyć i
25
21 paź 20:51