Chemia! PILNE!
karolina: Oblicz masy molowe:
a) Fe
3O
4
b) CaCl
2
c) H
2O
d) Al
2(SO
4)
3
proszę pilne na jutro!
21 paź 18:15
Mateusz:
Nie zartuj bierzesz układ okresowy do łapki jesli nie pamietasz mas molowych pierwiastkow

i
odczytujesz masy atomowe i na ich podstawie liczysz mase molową
CaCl
2− to juz w pamieci nawet policze wapn ma mase atomową 40u= 40g/mol chlor− 35,5g/mol
M
CaCl2=40g/mol+ 2*(35,5g/mol)=111g*mol
−1
podobnie z resztą
21 paź 19:41
daras: Czy to jest forum matematyczne czy chemiczne ?
no tak matematycy są od policzenia
21 paź 20:43
Mateusz:
To ze jest to forum matematyczne to juz trudno pojawiaja sie tu tez np zadania z fizyki, ale
fakt faktem regulaminu tu nie ma, i jest to forum otwarte, autorowi i włascicielowi strony to
nie przeszkadza (chyba) więc nie widze większego problemu w zamieszczaniu tego typu zadan
21 paź 21:28