Wykonaj działania; podaj konieczne założenia:
Linaa: Wykonaj działania; podaj konieczne założenia:
x3+3x2−x−3 1
−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−
x2−1 razy x2+8x+15
21 paź 18:00
Hajtowy: | x3+3x2−x−3 | | 1 | |
| * |
| |
| x2−1 | | x2+8x+15 | |
Wyznacz dziedzinę:
x
2−1 ≠ 0
x
2+8x+15 ≠ 0
Podzielniki wyrazu wolnego, później dzielenie wielomianu:
x
3+3x
2−x−3
Później daj wyniki i pomożemy dalej
21 paź 18:02
Hajtowy: x≠1 ⋀ x≠−1
√Δ=2
x1 = −5
x2 = −3
x≠1 ⋀ x≠−1 ⋀ x≠−3 ⋀ x≠−5
D=R−{−5;−3;−1;1}
Teraz szukaj podzielników wyrazu wolnego wielomianu:
x3+3x2−x−3
Oraz go podziel przez podzielnik.
21 paź 18:05
Hajtowy: W(1)=0
1 3 −1 −3
−1 −1 −2 3
1 2 −3 0
(x
2+2x−3)(x+1)=0
Δ=4+12=16
√Δ=4
x
1=−3
x
2=1
(x+3)(x−1)(x+3)=0
Reasumując masz:
| (x+3)(x−1)(x+3) | | 1 | |
| * |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x+5)(x+3) | |
21 paź 18:09
Hajtowy: | (x+3)(x−1)(x+3) | | 1 | | x+3 | |
| * |
| = |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x+5)(x+3) | | (x+1)(x+5) | |
TYLE
21 paź 18:13