Chcemy sforografować ropuchę..
Proszę o pomoc: Chcemy sfotografować ropuchę z odległości 180cm. Ogniskowa soczewki obiektywu aparatu jest
równa 9cm. Jak daleko musi być odsunięta soczewka obiektywu od powierzchni matrycy
światłoczułej, jeśli chcemy otrzymać ostre zdjęcie?
Skorzystaj ze wzoru:
1/x + 1/y = 1/f
z czego:
x− oznacza odległość od środka soczewki
y− odległość od środka soczewki do obrazu tego przedmiotu
f− ogniskową soczewki
21 paź 17:31
Proszę o pomoc: Pomoże ktoś?
moim zdaniem będzie tak:
1/180 + 1/y = 1/9
Ale nie wiem co dalej.
21 paź 17:47
Proszę o pomoc: ?
21 paź 18:08
Proszę o pomoc: ?
21 paź 23:40
daras: dalej wyznacz y
21 paź 23:59
daras: y = 18019
22 paź 00:01