Rachunek
Kasia: Zad. 1
Z tali 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, ze wylosowana karta:
a) to król
b) to dama lub kier
c) jest kartą niższą od 6
Zad.2
Rzucamy 5 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że orzeł wypadł:
a) dokładnie 3 razy
b) co najmniej raz
21 paź 17:19
Ania: Zad. 1 Ilość rozpatrywana kart w talii podzielić przez ilość kart w talii.
| | 1 | |
Zad .2 Prawdopodobieństwo wyrzucenia orła przy pojedynczym rzucie wynosi |
| |
| | 2 | |
21 paź 17:25
Kasia: Nie rozumiem..
21 paź 17:28
Kasia: Podbijam.. pomoże ktoś?
21 paź 17:42
sajmon: najlepiej rozrysuj sobie drzewko, a wszystko powinno Ci się wyjaśnić.
21 paź 17:47
Kasia: W zad 1 wyszło mi tak:
a) 1/26
b) 4/13
c) 5/13
Dobrze?
21 paź 17:52
21 paź 18:55
Janek191:
b) I B I = 13 + 3 = 16
===========================
21 paź 18:57
Janek191:
c) As, 2, 3,4,5,
I C I = 4*5 = 20
==========================
Asa liczyłem za jedynkę.
21 paź 18:59
Janek191:
z.2
I Ω I = 2
5 = 32
a) I A I = 2
3 = 8
========================
b)
B' − orzeł nie wypadł ani razu
B' = { RRRRR }
więc
| | 1 | | 31 | |
P( B) = 1 − P{ B' )= 1 = |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | |
=======================================
21 paź 19:08