nierownosci kwadratowe
rysiek: drobna pomoc/ końcówka zadania
√2x+7 < x−4
dobra, podnosze to do potęgi i wychodzi mi
x2−10x+9>0
Δ=64
√Δ=8
x1= 10+8/2=9
x2=1
no i ma wyjść x>9 a patrzcie, po wyznaczeniu dziedziny z
2x+7 ≥ 0
x ≥ −3,5
także wg mnie pownno być [−3,5;1) + (9;+∞)
proszę o naprowadzenie na właściwy tor
21 paź 17:01
Bizon:
a masz prawo podnosić do kwadratu

?
21 paź 17:03
ICSP: Nie możesz tak podnosić do kwadratu
√2x + 7 < x − 4
2x − 8 − 2
√2x + 7 > 0
2x + 14 − 2
√2x + 7 − 15 > 0 , t =
√2x + 7 , t > 0
t
2 − 2t − 15 > 0
t
2 + 3t − 5t − 15 > 0
t(t+3) − 5(t+3) > 0
(t−5)(t+3) > 0
(
√2x + 7 − 5)(
√2x + 7 + 3) > 0
√2x + 7 > 5
2x + 7 > 25
2x > 18
x > 9
21 paź 17:04
Piotr 10: Jeżeli prawa strona ma być większa od lewej, to na pewno
x−4>0
x > 4
21 paź 17:04
Hajtowy: 2x+7 ≥ 0
2x ≥ −7
x ∊ (−3,5 ; +oo)
x
2−8x+16 > 2x + 7
x
2 − 10x + 9 > 0
x
1 = 1
x
2 = 9
Parabola ramionami w górę.
x ∊ (−oo;1) ∪ (9;+oo)
Teraz uwzględniamy dziedzinę.
Odp. x ∊ (−3,5 ; 1) ∪ (9;+oo)
21 paź 17:05
Hajtowy: Tak to zrobiłeś. A to jest błędne rozwiązanie

Tak jak
ICPS napisał : Nie możesz tak podnosić do kwadratu
21 paź 17:07
Piotr 10: Ale prawa strona jest dodatnia, x− 4 >0. Lewa strona jest zawsze nieujemna, więc prawa strona
musi być dodatnia
21 paź 17:09
rysiek: Ok już rozumiem, żeby podnieść do kwadratu muszę założyć, że x−4≥0 czyli x≥4
czyli x2=1 nie pasuje
dzięki na was zawsze można liczyć
21 paź 17:13
Piotr 10: x>4


Bo lewa strona może być równa 0
A prawa strona przecież ma być większa od lewej
21 paź 17:15