dowod f kwadratowa
qroko: udowodnij ze funkcja f(x)= (a−x)(b−x) − 4 ma dla dowolnych a i b dokładnie dwa miejsca zerowe
21 paź 16:43
M:
5 gru 06:00
M:
7 wrz 17:29
Kim Shin:
f(x)=a*b−a*x−b*x+x2−4
f(x)=x2−x(a+b)+a*b−4
Δ=(−(a+b))2−4(a*b−4)
Δ=(−a−b)2−4ab+16
Δ=a2−2ab+b2+16
Komentarz :
(a2−2ab+b2=(a−b)2 jest zawsze nieujemne
jeśli dodamy do tego 16 delta bedzie zawsze dodatnia (czyli wieksza od zerea)
To oznacza że przy dowolnych a i b należących do zbioru liczb rzeczywistych ta funkcja
okreslona tym wzorem będzie miała dokladnie dwa niejsca zerowe
7 wrz 17:47