rozwiąż równanie
Error404: rozwiąż równanie
1+sin
π5−icos
π5
witam jak to można ruszyć bo nie mam żadnego pomysłu
21 paź 16:31
21 paź 16:35
Mila:
Nie widzę równania.
21 paź 16:36
Error404: aj
sin π/5 cosπ/5
21 paź 16:37
ICSP: No to teraz znak = może się przydać
21 paź 16:39
Error404: blee tam jest przedstaw w postaci trygonometrycznej
21 paź 16:39
ICSP: musi byc lepszy sposób niż liczenie wartości sin(π/5) i cos(π/5)
Poczekam na wypowiedź Mili
21 paź 16:44
matyk: wzór Eulera
eiπ=cosπ+isinπ
21 paź 16:45
Error404: kurde nie mielismy tego wzoru jeszcze
a da sie to zrobic ze
RE to 1+sinπ/5
im cos π/5
i liczyc |z|
21 paź 17:04
Mila:
Zrób (próbuj) jak radzi
ICSP. Nie widzę w tej chwili prostego sposobu wyznaczenia
argumentu.
Jak coś wymyślę, to napiszę później.
21 paź 17:30
Mila:
Zrobiłeś coś?, bo ja tak, ale jeszcze sprawdzam.
21 paź 20:19
Mila:
z
1=1
z
1=1*(cos0+isin0)
| | π | | π | |
|z2|=√(sin |
| )2+(cos |
| )2=1 |
| | 5 | | 5 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
cosφ=sin |
| =cos( |
| − |
| )=cos |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
sinφ=cos |
| )=sin( |
| − |
| )=sin |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | |
| | 3π | | 3π | |
z2=1*(cos |
| −i sin |
| ) |
| | 10 | | 10 | |
| | 3π | | 3π | |
z1+z2=(cos0+isin0)+(cos |
| −i sin |
| )= |
| | 10 | | 10 | |
| | 3π | | 3π | |
=(cos0+cos |
| )+i*(sin0−sin |
| ) |
| | 10 | | 10 | |
| | 3π | | −3π | | 3π | | −3π | |
=2cos |
| *cos |
| +i*2 cos |
| *sin |
| = |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 3π | | −3π | | −3π | |
=2cos |
| *(cos |
| +i*sin |
| )= |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 3π | | 3π | | 3π | |
=2cos |
| *(cos(2π− |
| )+i*sin(2π− |
| )) |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
21 paź 21:16
Error404: noo dzięki bardzo te zadanie na kolosie chyba będzie
21 paź 23:52
Mila:
Chyba nie, za dużo kombinowania.
Masz odpowiedź do tego zadania?
22 paź 00:00