granica
wojtek: Oblicz granicę:
Jak to należy rozwiązać?
21 paź 16:16
wojtek: up
21 paź 16:50
wojtek:
21 paź 17:15
wojtek:
21 paź 17:30
Krzysiek: ja zacząłbym od policzenia granicy
n√an
następnie należałoby policzyć granicę ciągu:
b
n=n
(log2n)/n
aby policzyć granicę b
n, policzyłbym granićę ciągu c
n=log
2 b
n
| | log2 n | |
i skorzystał np. z tego,że: |
| →0 |
| | 4√n | |
21 paź 17:54
wojtek: | | nlogn2n | |
co znaczy an, nasza wyjściowa forma ? an = |
| |
| | 1.001n | |
21 paź 18:17
Krzysiek: tak, i na końcu poprzedniego posta chciałem napisać (log2n)2 zamiast log2n
21 paź 18:20
wojtek: co dokładnie oznacza cn = log2bn, ponieważ jakoś tak to się nie trzyma całości
21 paź 18:21
Krzysiek: cn =log2n(log2n)/n
21 paź 18:24
wojtek: dlaczego tak możemy zrobić ?
21 paź 18:26
wojtek: | | nlog2n | | nlog2n/n | |
tak na podstawie Twoich wskazówek, mam: ( |
| )1/n = |
| |
| | 1.001n | | 1.001 | |
| | log2n | |
limn→∞ n(log2n)/n / * log2 = log2n(log2n)/n = |
| * log2n |
| | n | |
zrobiłem coś źle? bo nie wiem co dalej
21 paź 18:28
Krzysiek: by łatwiej policzyć granicę liczymy logarytm z tego ciągu(logarytmujemy stronami)
21 paź 18:30
Krzysiek: tylko,że tak nie możesz napisać równości, bo przecież nie mnożysz tego przez log2 ,bo czegoś
takiego nie ma (bez argumentu) tylko logarytmujesz i po drugie nie ma tej równości tylko
liczysz inną granicę.
aby potem wyliczyć granicę:bn, znając granicę cn,
korzystasz z tego,że: limbn=2limcn
21 paź 18:33
Krzysiek: mnie teraz nie będzie z 1/2 godziny więc może ktoś inny Tobie pomoże jak będziesz miał pytania.
21 paź 18:34