Wykładnicza nierówność pomoc
Maciek: Nie rozumiem tego nadal....
| | 2x+1 | |
(0.25) |
| chodzi o 0.25 do potęgi ten ułamek |
| | x−2 | |
21 paź 15:56
matyk: A gdzie tu masz nierówność?
21 paź 16:01
Maciek: aj nie dopisałem
<18
21 paź 16:01
kwiatek: 1/8=1/42=0.252 , teraz juz wiesz?
21 paź 16:04
kwiatek: sory nie do potegi drugiej zarzz poprawie
21 paź 16:05
Maciek: nie rozumiem nadal
21 paź 16:05
kwiatek: Chodzi o to zebys mial te same liczby bo obu stronach podniesione do odpowiedniej potegi, czyli
z 1/8 podnosisz do odpowiednej potegi zeby ci wyszlo 1/4 albo 1/4 podnosisz do odpowiednej
potegi zeby ci wyszlo 1/8 , pozniej robisz tę nierownosc biorać jedynie to co masz na gorze (
potegi)
21 paź 16:09
Maciek: no bo wziąłem 0.25 jako 122 do potęgi ten ułamek i mniejsze od 123 wiec co teraz?
21 paź 16:12
Mila:
x≠2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2*(2x+1)x−2<( |
| )3 funkcja f(x)=( |
| )x to funkcja malejąca⇒ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dalej potrafisz?
21 paź 16:14
kwiatek: musisz potege tej piewrszej dwojki pomnozyc razy 2x+1/x−2 i zrobic nierownosc z potegą tej
drugiej dwojki
21 paź 16:15
Maciek: tak dziekuje
21 paź 16:16
Mila:
21 paź 16:17