PARABOLE
siuwaxxx: Potrzebuję bardzo pilnie ( nie mam w ogóle pojęcia jak mam to zrobić

) proszę o proste i
dobre wytłumaczenie !

Przekształć parabolę o równaniu y=2(x−2)
2−4 przez symetrię wzgledem prostej l ( prosta l : y=
−2) a następnie napisz równanie otrzymanej paraboli .
21 paź 15:47
matyk: Przesuwam układ o 2 jednostki w górę:
y=2(x−2)2−4+2=y=2(x−2)2−2
Odbijam w symetrii względem osi OX
y=−[2(x−2)2−2]=−2(x−2)2+2
Przesuwam układ o 2 jednostki w dół:
y=−2(x−2)2
21 paź 16:06
siuwaxxx: ale jak Ty to zrobiłeś / aś ? O.o
21 paź 16:34
siuwaxxx: a jeżeli l : y=−1

?
21 paź 16:37
siuwaxxx: heeelp
21 paź 16:40
Mila:

II sposób
S
y=−2
f(x)=2(x−2)2−4→S
OX⇒
g(x)=−2(x−2)2+4→T[0,2*(−2)]=T[0,−4]⇒
h(x)=−2(x−2)2
dla y=1 w następnym wpisie.
21 paź 16:47
Mila:

S
y=−1
f(x)=2(x−2)2−4→S
OX⇒
g(x)=−2(x−2)2+4→T[0,2*(−1)]=T[0,−2]⇒
h(x)=−2(x−2)2+2
21 paź 16:52
siuwaxxx: dziękuję
21 paź 16:53