pomóżcie bo coś mi nie wychodzi
jjjjj: Znajdź punkt symetryczny do punktu A(4, 3, 10) względem prostej
(x−1)/2=(y−2)/4=(z−3)/5
21 paź 15:04
Hajtowy:
Wspólny mianownik 20
10x−10=5y−10=4z−12
x−1=y−2=z−3
Nie wiem czy tędy droga, ale dziwne to
21 paź 15:12
AS:
Równanie parametryczne prostej
x= 1 + 2*t , y = 2 + 4*t , z = 3 + 5*t
Wektor normalny:w = [2,4,5]
Równanie płaszczyzny: 2*x + 4*y + 5*z + D = 0
Podstawiam współrzędne punktu by znaleźć D
2*4 + 3*4 + 5*10 + D = 0 => D = −70
Równanie płaszczyzny: 2*x + 4*y + 5*z − 70 = 0
Szukam wartości t
2*(1 + 2*t) + 4*(2 + 4*t) + 5*(3 + 5*t) − 70 = 0 => t = 1
Rzut punktu danego na prostą wynosi A' (3,6,8)
Dalej sprawa już prost,dokończ sam
21 paź 18:39