k kul do k-2 pudełek
Mariusz: Na ile sposobów można rozmieścić k kul do k−2 pudełek tak by żadne nie było puste.
Pudełka i kule są rozróżnialne.
21 paź 14:50
Basia:
skoro i kule, i pudełka są rozróżnialne to:
| | | |
wybierasz k−2 kule spośród k czyli | sposobów |
| | |
wrzucasz po jednej do każdego pudełka czyli (k−2)! sposobów
pozostałe dwie kule dowolnie a masz do wyboru k−2 pudełek czyli (k−2)
2
| | | | k!*(k−2)2 | |
ostatecznie: | *(k−2)!*(k−2)2 = |
| |
| | | 2! | |
21 paź 15:02
Mariusz: Też tak myślałem jednakże sprawdzając powyższy wzór dla k=4 ze wzoru równe jest 48.
Rozpisując na kartce możliwości dla 4 jest 14, więc wzór jest zły.
21 paź 15:10
Basia: zgadza się tam się układy podwajają
ale dla k=4 to nie jest chyba 14 tylko 24
sprawdzę potem, bo mam gościa
21 paź 15:36
21 paź 15:49
matyk: Będzie jednak inaczej, bo kule rozróżniamy między sobą

Nie doczytałem.
21 paź 15:51
matyk: Ja bym to rozbił na przypadki (wtedy nie będą się powtarzać sytuacje)
k kul w k pudełkach + wybieramy 2 pudełka i do nich po jednej kuli (z możliwością zamiany)
k kul w k pudełkach + wybieramy jedno pudełko i do niego 2 kule (wybrane)
Teraz sumujemy oba wyniki.
21 paź 15:57
Mariusz: Zauwazyłem że ;
dla k=4 ; 2
4 − 2
| | | |
dla k=5 ; 35 −3 − | (25 −2) |
| | |
dla k=6 to chyba będzie
| | | | | | | |
46 −4 − | (26 −2) − | [36 − 3 − | (26−2)] |
| | | | |
ale nie wiem jak to zapisać dla k
Proszę o pomoc
23 paź 15:36