| x | ||
f(x) = | ||
| x2+5x−1 |
w czym problem ?
| 1x | 0 | |||
limx→±∞ f(x) = limx→±∞ | = | = 0 | ||
| 1+5x−1x2 | 1+0−0 |
| −5−√29 | ||
x1 = | ||
| 2 |
| −5+√29 | ||
x2 = | ||
| 2 |
| ujemny licznik | − | |||
limx→x1− = [ | ] = [ | ] = −∞ | ||
| mianownik→0 przez wartości dodatnie | 0+ |
| ujemny licznik | − | |||
limx→x1+ = [ | ] = [ | ] = +∞ | ||
| mianownik→0 przez wartości ujemne | 0− |
| dodatni licznik | + | |||
limx→x2− = [ | ] = [ | ] = −∞ | ||
| mianownik→0 przez wartości ujemne | 0− |
| dodatni licznik | + | |||
limx→x2+ = [ | ] = [ | ] = +∞ | ||
| mianownik→0 przez wartości dodatnie | 0+ |