Przeprowadź dowód indukcyjny
Karola: Błagam o pomoc.. zadanie brzmi:
Przeprowadź dowód indukcyjny dla
6/ (n3 −n)
21 paź 14:35
irena_1:
n=1
13−1=0
6|0
Z.
6|(n3−n)
n3−n=6k, k∊N+
T.
6|[(n+1)3−(n+1)]
D.
(n+1)3−(n+1)=n3+3n2+3n+1−n−1=n3−n+3n2+3n=6k+3n(n+1)=(*)
n, n+1 to kolejne liczby naturalne. Jedna z nich musi być liczbą parzystą, więc liczba n(n+1)
jest parzysta, czyli liczba 3n(n+1) dzieli się przez 6
3n(n+1)=6l, l∊N+
(*)=6k+6l=6(k+l), (k+l)∊N+
21 paź 14:46
Karola: Dziękuje

.. mój wykładowca jest przemiłym starszym panem, o wielkiej wiedzy lecz jeśli chodzi
o jego umiejętności przekazywania wiedzy studentom można mieć wiele zastrzeżeń

jeszcze raz
wielkie dzięki
21 paź 15:15