funkcje
Jimmy: Sprawdź, które z podanych zbiorów par opisują funkcję:
A={(1,1),(2,1,), (3,1), (4,1) b) B={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4)}
C= {(x,y) ∊N∧≤x≤3∧y=x2} d) D={(x,y)x: ∊R,y∊R∧x2+y2=4}
Mógłby mi ktos wytłumaczyc, o co w tym chodzi? Bardzo proszę
21 paź 14:23
irena_1:
A− TAK
B− NIE (2 razy występuje w dziedzinie 1 i ma różne wartości)
C− TAK (brak liczby z lewej strony ograniczenia x− wpisz)
D− NIE − to równanie okręgu, a okrąg nie jest wykresem funkcji (do tego przyporządkowania
należą pary n. p. (2, 0) i (−2, 0))
KAŻDEMU argumentowi DOKŁADNIE JEDNA WARTOŚĆ (pierwsza liczba pary nie może się powtórzyć, na
wykresie nie może być punkt nad punktem)