matematykaszkolna.pl
Nie wiem jak interpretować, proszę o pomoc Sebastian: Nie wiem jak interpretować zadanie, bardzo proszę o pomoc. Nie chcę rozwiązania zadania, chcę tylko pomoc w interpretacji. Zadanie na olimpiadę "O Diamentowy Indeks AGH"
 π π cosx 
Dla jakich liczb x∊( −

,

) liczby tgx, 1,

w podanej kolejności są
 2 2 1+sinx 
trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego (an) ? Dla dowolnego n∊N oblicz sumę an+an+1+...+a2n. I tu moje pytanie, Jak mam to interpretować ? Czy jako że an jest to wyraz ciągu czy an może
 π π 
jest to suma ciągu, bo ja to rozumie tak: "Dla jakich liczb x∊( −

,

) liczby
 2 2 
 cosx 
tgx, 1,

w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu
 1+sinx 
arytmetycznego (an)− czyli te liczby są wyrazami początkowymi ciągu o nazwie an Tak rozumie to zadanie. I mam obliczyć sumę i niech np. n=5 czyli to będzie wyglądało tak: a) a5+a6+a7+a8+a9+a10 czy b) ( a1+a2+a3+a4+a5 ) + (a1+a2+a3+a4+a5+a6 ) + (a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7) +( a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7+a8)+ (a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7+a8+a9)+(a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7+a8+a9+a10 ) Jest to zadanie na 20 pkt więc dlatego mam wątpliwość żeby pkt. a) był dobry, bo zadanie było
 an+a2n 
by za łatwe..! Wystarczyłoby ze wzoru Sn=

*(n+1) i tyle, ogólnie zadanie na
 2 
10 min roboty, a nie po to zadania są miesiąc wcześniej, żeby takie łatwe były, pkt b) jest o wiele, wiele trudniejszy i wymaga dużo czasu, żeby znaleźć odpowiedni wzór. Dlatego proszę o pomoc w interpretacji tego zadania, bo na prawdę nie wiem, jak mam to zrobićemotka Czy może wysłać dwa rozwiązania w zależności od intepretacji zadania ? No bo te liczby są początkowymi wyrazami ciągu Więc mogę intepretować że Tworzą one ciąg o nazwie an i ilość tych liczb jest wyrażana liczbą np.k
 cosx 
Więc gdyby TYLKO tgx , 1 ,

tworzyłyby ciąg to byłby ciąg o nazwie an o
 1+sinx 
liczbie wyrazów równej k=3 Proszę o pomoc
21 paź 14:00
Basia: an+an+1+.....+a2n = a1+a2+.....+an−1+an+....+a2n − (a1+a2+.....+an−1) S2n − Sn−1
21 paź 15:10