Nie wiem jak interpretować, proszę o pomoc
Sebastian: Nie wiem jak interpretować zadanie, bardzo proszę o pomoc.
Nie chcę rozwiązania zadania, chcę tylko pomoc w interpretacji.
Zadanie na olimpiadę "O Diamentowy Indeks AGH"
| | π | | π | | cosx | |
Dla jakich liczb x∊( − |
| , |
| ) liczby tgx, 1, |
| w podanej kolejności są |
| | 2 | | 2 | | 1+sinx | |
trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego (a
n) ? Dla dowolnego n∊N oblicz
sumę a
n+a
n+1+...+a
2n.
I tu moje pytanie, Jak mam to interpretować ? Czy jako że a
n jest to wyraz ciągu czy a
n może
| | π | | π | |
jest to suma ciągu, bo ja to rozumie tak: "Dla jakich liczb x∊( − |
| , |
| ) liczby |
| | 2 | | 2 | |
| | cosx | |
tgx, 1, |
| w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu |
| | 1+sinx | |
arytmetycznego (a
n)− czyli te liczby są wyrazami początkowymi ciągu o nazwie a
n Tak rozumie
to zadanie.
I mam obliczyć sumę i niech np. n=5 czyli to będzie wyglądało tak:
a) a
5+a
6+a
7+a
8+a
9+a
10
czy
b) ( a
1+a
2+a
3+a
4+a
5 ) + (a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+a
6 ) + (a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+a
6+a
7) +(
a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+a
6+a
7+a
8)+
(a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+a
6+a
7+a
8+a
9)+(a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+a
6+a
7+a
8+a
9+a
10 )
Jest to zadanie na 20 pkt więc dlatego mam wątpliwość żeby pkt. a) był dobry, bo zadanie było
| | an+a2n | |
by za łatwe..! Wystarczyłoby ze wzoru Sn= |
| *(n+1) i tyle, ogólnie zadanie na |
| | 2 | |
10 min roboty, a nie po to zadania są miesiąc wcześniej, żeby takie łatwe były, pkt b) jest o
wiele, wiele trudniejszy i wymaga dużo czasu, żeby znaleźć odpowiedni wzór. Dlatego proszę o
pomoc w interpretacji tego zadania, bo na prawdę nie wiem, jak mam to zrobić

Czy może wysłać dwa rozwiązania w zależności od intepretacji zadania ? No bo te liczby są
początkowymi wyrazami ciągu

Więc mogę intepretować że Tworzą one ciąg o nazwie a
n i ilość
tych liczb jest wyrażana liczbą np.k
| | cosx | |
Więc gdyby TYLKO tgx , 1 , |
| tworzyłyby ciąg to byłby ciąg o nazwie an o |
| | 1+sinx | |
liczbie wyrazów równej k=3
Proszę o pomoc