okres podstawowy i dziedzina funkcji po zlozeniu
bolek: Wyznaczyć okres podstawowy funkcji:
1/cos5x
KOMPLETNIE nie wiem jak to zrobić..
+pytanie, jak wyznacza się dziedzine funkcji po zlozeniu ?
np. gdy f(x)=2x+1 dla x<0 i x+3 dla x>=0 ; g(x)=−2x+3 dla x=<1 i x
2 dla x>0
Złożyć umiem, tylko nie wiem jak się później dziedzine ustala przy zlozeniu f w g i g w f

proszę o pomoc !
21 paź 13:52
Basia:
podstawowy okres funkcji f(x) = cosx to 2π
stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x) = |
| = |
| = |
| = g(x+2π5) |
| | cos(5x) | | cos(5x+2π) | | cos5(x+2π5) | |
czyli t
0 =
2π5
21 paź 15:12
Basia:
ad2.
napisz to porządnie
jaka jest f dla x=0 ? bo nie napisałeś
przy g oczywisty błąd; to co tam opisałeś nie jest funkcją, bo
dla np. x=12≤1 g(1/2) = −2*12+3 = 2
i równocześnie 12>0 więc g(1/2) = (12)2 = 14
no a takie cudo funkcją nie jest
21 paź 15:18
bolek: faktycznie błąd
f(x)= 2x+1 dla x<0 ; x+3 dla x ≥0
g(x)=−2x+3 dla x≤1 ; x2 dla x>1
Df=R
Zf=(−niesk.,1)U<3,+∞.)
Dg=R
Zg=<1,+∞.)
to są rzeczy które ustaliłem. Nie wiem jednak jak ustalic dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji
h i powiedzmy t, które są złożeniami odpowiednio f w g, oraz g w f.
Czy dobrze myślę że funkcje można złożyć gdy zbior wartości wewnetrznej zawiera sie w
dziedzinie funkcji zewnetrznej ?
21 paź 15:52
bolek: czy ktoś pomoże ?
21 paź 19:04