Rozwiąż nierówności
melonik: √x+3 +
√3x−2≤7
Ktoś pomoże? Mi wychodzi po podniesieniu do kwadratu, że x ≤ 12
21 paź 13:35
melonik: | | 2 | |
Jeszcze raz policzyłem. Dokładnie taka mi wychodzi odpowiedź x< |
| :2> |
| | 3 | |
21 paź 13:51
ICSP: pokaż jak podnosisz to do kwadratu
21 paź 14:01
ICSP: | | 2 | |
Oczywiście ja zaproponuje swój sposób rozwiązania. D : x ≥ |
| |
| | 3 | |
Zauważamy że
√x+3 +
√3x−2 jest funkcją ściśle rosnącą. Funkcja ściśle rosnąca może przeciąć
funkcje stałą ( w tym wypadku y = 7 ) tylko w jednym punkcie. Wystarczy że znajdziemy ten
punkt.
dla x = 1
√4 +
√1 = 3 ≠ 7
dla x = 2 , 3 , 4 , 5 wartość
√x+3 będzie liczbą niewymierną. Widać więc ze nie dostaniemy
łącznie 7.
dla x = 6
√9 +
√16 = 3 + 4 = 7
Czyli funkcja f(x) =
√x+3 +
√3x − 2 przecina prostą y = 7 w pkt x = 6
Stąd :
| | 2 | |
√x+3 + √3x − 2 ≤ 7 ⇒ x ∊ < |
| ; 6 > |
| | 3 | |
21 paź 14:13
melonik: (√x+3 + √3x − 2 )2
x+3 + 2(3x2+7x−6) + 3x−2
4x+1 + 2(3x2+7x−6) ... Wracamy do równania
4x+1 + 2(3x2+7x−6)≤49 /:2
2x+3x2+7x−6≤24
3x2+9x−30≤0
(x+5)(x−2)≤0
Tak mi wyszło. Twój sposób rozumiem, ale czy istnieje jeszcze inny?
21 paź 14:32
ICSP: x + 3 + 2√(x+3)(3x−2) + 3x − 2
Tutaj masz błąd.
21 paź 14:38
ICSP: czyli nierówność wygląda tak :
4x + 1 + 2√3x2 + 7x − 6 ≤ 49
21 paź 14:40
melonik: Serdeczne dzięki. Teraz pewnie jak to podniosę do potęgi, to powinno wyjść.
21 paź 14:44