matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
mw:
π
Niech α∊(
; π). Ile wynosi sin2α, jeśli tgα=−3 ?
2
Jak rozwiązywać takie zadania
21 paź 13:16
irena_1:
sinx
tgx=
cosx
sinx
tgx=
=−3
cosx
sinx=−3cosx sin
2
x+cos
2
x=1 sinx>0 i cosx<0 9cos
2
x+cos
2
x=1 10cos
2
x=1
√
10
cosx=−
10
3
√
10
sinx=
10
3
√
10
√
10
3
sin2x=2sinx cosx=2*
*(−
)=−
10
10
5
21 paź 13:24