Nierownosc
Kosmita23: Witam mam problem z rozwiazaniem następującej nierówności :
|x|x+3 > 2
21 paź 12:49
Kosmita23: Doprowadzilem to do takiej postaci |x|−2x−6 (x+3) > 0 i nie wiem czy to dobrze i nie wiem tez
co z tym dalej zrobic w odpowiedziach jest : (−3 ; −2)
21 paź 12:51
Bizon:
... zapisz porządnie to zadanie
21 paź 13:01
21 paź 13:08
Kosmita23: Tak ,przepraszam za taki zly zapis
21 paź 13:09
irena_1:
x≠−3
1)
x<0
(−3x−6)(x+3)>0
−3(x+2)(x+3)>0
x∊(−3; −2)
2)
x≥0
U{x−2x−6}{x+3)>0
−(x+6)(x+3)>0
x∊(−6; −3) i x≥0
Φ
Ostatecznie: x∊(−3; −2)
21 paź 13:14
Kosmita23: Rozumiem czyli na koniec przecinam ze sobą te dwa przedziały x∊(−3;−2) i x∊(−6,−3)
21 paź 13:37
Kosmita23: Zrobilem sam kolejny przyklad czyli taki :
X≠0
x<0
Mnoze przez (2x
2)
−(x+2+2x)(2x)<0
−(2x
2+4x+4x
2)<0
−(6x
2+4x)<0
−x(−6x−4)
X=0 , x=−
23
A dla x≥0 wyszlo mi x=0 , x=2
Narysowalem sobie wykresy ale nie wiem jak to zaznaczyc na osi , dobrze mam chociaż
pierwiastki ? Bo w odp wychodzi (−
∞;0) U (2;+
∞)
21 paź 14:12
Kosmita23: Jest ktoś w stanie mi pomóc

?
21 paź 14:52
Hajtowy: W odpowiedzi jest dobrze i mi też tak wyszło:
x ∊ (−∞;0) ∪ (2;+∞)
21 paź 15:09
Kosmita23: A tobie też wyszło z 1 warunku x<0 czesc wspolna (−
∞,0) a z drugiego x≥0 (2,+
∞) ? Jesli nie to
bylbym wdzieczny gdybys przedstawił mi krok po kroku co robisz
21 paź 15:14