matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x (twierdzenie Talesa)
polo:
http://s22.postimg.org/49jsommdt/image.jpg
Wyszło mi że:
4
3
=
x+4
4
(x+4)*3 =4*4 3x +12 = 16 3x = 16−12 3x = 4 /:3
4
1
x =
=1
3
3
Czy wynik jest poprawny?
21 paź 12:07
wredulus_pospolitus:
dobrze
21 paź 12:11
ICSP:
21 paź 12:12