Dany jest okrąg o równaniu...
polo: Dany jest okrąg O o równaniu (x+3)
2 + (y−2)
2 = 9. Sprawdź czy prosta k o równaniu 3x − 4y − 3
= 0 przecina okrąg O. Jeśli tak, to w ilu punktach?
(x+3)
2 + (y−2)
2 = 9
S= (−3,2) r=
√9=3
k: 3x−4y−3=0
| | |3*(−3) − 4*2 − 3| | | |−9−8−3| | |
d(S,k) = |
| = |
| |
| | √32 + (−4)2 | | √9+16 | |
| | |−20| | | |−20| | | 20 | |
= |
| = |
| = |
| = 4 |
| | √25 | | 5 | | 5 | |
d=4 > r =3
Odp.: Prosta nie przecina okręgu.
Czy wykonałem to zadanie dobrze?
polo: Podobne zadanie jak wyżej, też do sprawdzenia.
(x−5)
2 + (y+2)
2 = 4
S=(5,−2) r=2
k: 4x+3y+6=0
| | |4*5 + 3*(−2) + 6| | | |20−6+6| | |
d(S,k) = |
| = |
| |
| | √42 + 32 | | √16+9 | |
d=4 > r=2
Odp. Prosta nie przecina okręgu.