parametr
jojo: Wynik który uzyskałem zupełnie nijak ma się do wyniku książkowego .
moje założenia
∆≥0
−2<x1<2
−2<x2<2
Zadanie brzmi :
Dla jakich wartości parametru m miejsca zerowe funkcji
y= (1 − m )x2+2x+m+1
należą do przedziału (−2;2)
21 paź 10:23
irena_1:
To nie tak.
Funkcja ma miejsca zerowe zawarte w odcinku (−2, 2), jeśli
Δ≥0 i −2<xw<2 i:
− 1−m>0 i f(−2)>0 i f(2)>0
lub
− 1−m<0 i f(−2)<0 i f(2)<0
lub
1−m=0 i −2<2x+2<2
21 paź 10:35
irena_1:
Zacznijmy od "końca"
1)
Jeśli m=1, czyli f(x)=2x+2 (f jest funkcją liniową), to miejsce zerowe
2x+2=0
2x=−2
x=−1 ∊ (−2, 2)
2)
Załóżmy, że m≠1 (czyli mamy funkcję kwadratową), to:
Δ=4−4(1−m)(m+1)=4−4(1−m
2)=4−4+4m
2=4m
2≥0 dla każdego m≠1
| | −2 | | 1 | |
xw= |
| = |
| ∊ (−2; 2) |
| | 2(1−m) | | m−1 | |
| 1+2m−2 | | 1−2m+2 | |
| >0 i |
| <0 |
| m−1 | | m−1 | |
(m−1)(2m−1)>0 i (m−1)(3−2m)<0
| | 1 | | 3 | |
m∊(−∞; |
| )∪(1;∞) i m∊(−∞; 1)∪( |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
a)
1−m>0
m<1
f(−2)=4(1−m)−4+m+1>0 i f(2)=4(1−m)+4+m+1>0
−3m+1>0 i −3m+9>0
b)
1−m<0
m>1
f(−2)=−3m+1<0 i f(2)=−3m+9<0
m>3
m∊(3;
∞)
Biorąc pod uwagę Δ i x
w oraz warunek 1) mamy ostatecznie:
| | 1 | |
m∊(−∞; |
| ) ∪ (3; ∞) ∪ {1} |
| | 3 | |
21 paź 11:33
jojo: Dziękuję Ireno
21 paź 11:59