pierwiastki pomocy wyłącz przed nawias
ola: 3√135
3√32a4b3
√392a4b8
3√a9b3−(ab)6
21 paź 07:31
ola: bardzo proszę pomózcie mam juz 3 pały a musze to miec na dzis
21 paź 07:33
ola: bardzo prosze pomocy
21 paź 07:36
ola: czymoże mi ktoś pomóc


proszęęęęęęęę
21 paź 07:41
Janek191:
3√32 a4b3 = 3√8*4*a3*a*b3 = 3√23*3√a3*3√b3*3√4*a = 2*a*b*3√4a =
= 2ab3√4a
21 paź 07:44
Janek191:
Nie powinno być 3√125 zamiast 3√135 ?
21 paź 07:45
ola: tam jest135
21 paź 07:46
Janek191:
√392 a4b8 = √196*2 a4 b8 = √196*√2*√a4*√b8 = 14 √2 a2 b4
21 paź 07:47
Janek191:
3√135 = 3√27*5 = 3√27*3√5 = 3√33*3√5 = 3 3√5
21 paź 07:49
Janek191:
Tam jest (ab)6 czy (ab)8 ?
21 paź 07:51
Janek191:
Tam jest (ab)6 czy (ab)8 ?
21 paź 07:51
ola: (ab) 6
21 paź 07:53
ola: √490=7√10
21 paź 07:55
ola: czy dobrze

21 paź 07:55
ola: czy dobrze mi wyszło

21 paź 07:59
Janek191:
3√a9 b3 − ( ab)6 = 3√ a9 b3 − a6 b6 = 3√ a6 b3*( a3 − b3) =
= 3√ (a2)3 b3 *3√ a3 − b3 = a2 b 3√ a3 − b3
21 paź 08:02
Janek191:
√490 =
√49*10 =
√49*
√10 = 7
√10 ok
21 paź 08:06
ola: dziękuję bardzooo Janek
21 paź 08:10