Wykaż, że nie istnieje taka liczba rzeczywista x , aby suma tej liczby i jej odw
ruda: Wykaż, że nie istnieje taka liczba rzeczywista x , aby suma tej liczby i jej odwrotności była
równa 1.
21 paź 01:35
l: 0
21 paź 01:43
ruda: zero nie może buc bo mianownik musi być rożny od zera a poza tym po dodaniu do zera kolejnego
zera nie wyjdzie nam 1...a jest to zadanie otwarte i muszę udowodnić ze nie ma takiej liczby
21 paź 01:48
Saizou : x
2+1=x
x
2−x+1=0
Δ=1−4=−3 <0 brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
21 paź 07:20
Saizou : + zał x≠0
21 paź 07:20