zadanie
plopole: Proszę o pomoc
w rozwinięciu wyrażenia
znaleźć współczynnik przy a
5
proszę o pomoc
20 paź 22:47
xxxx: rozbij sobie potęgę 15 na 5 razy 3
20 paź 22:50
plopole: ok i co dalej? bo dalej nic nie widzę
20 paź 22:55
plopole: podbijam proszę o pomoc panie i panowie!
20 paź 23:02
Mila:
a
45−3k−2k=a
5
45−5k=5
dokończ
6435
20 paź 23:04
plopole: super dziękuję, wiec współczynnik stojący przy a
5 to 6435

20 paź 23:06
Mila:
To ile masz k?
20 paź 23:08
plopole: k=8
20 paź 23:09
Mila:
| |
=6435 sprawdź , mogłam się pomylić, raz liczyłam. |
| |
20 paź 23:12
plopole: tak 15 po 8 to jest 6435, tyle ze co napisać w odp jaki jest wspł. przy a5?
20 paź 23:14
plopole: ?
20 paź 23:22
Mila: 6435
20 paź 23:27
plopole: dzięki, mam jeszcze jeden hardcorowy przykład zaraz go napisze
20 paź 23:29
plopole: | | 3 | |
4√x5− |
| znaleźć współczynnik przy 4√x jeśli możesz to prosiłbym żebyś |
| | x3 | |
rozwiązała dziś, jeśli nie to koniecznie jutro
20 paź 23:32
Mila:
do jakiej potęgi podniesiony jest dwumian?
Zacznę,
((x
54)
n−k*(−3x
−3)
k=x
14
20 paź 23:55
plopole: daje nie potrafię zrobić pomoże ktoś?
21 paź 20:55
plopole: up
21 paź 21:02
plopole: ponawiam
21 paź 21:11
plopole: up
21 paź 21:14
plopole: pomoże ktos?
21 paź 21:17
plopole: ...
21 paź 21:28
plopole: ... dajcie znac prosze
21 paź 21:35
Mila:
Nie napisałeś do jakiej potęgi podniesiony dwumian.
21 paź 21:37
plopole: do 7
21 paź 21:39
plopole: ahh zapomniałem sorki
21 paź 21:40
plopole: i jak?
21 paź 21:50
plopole: Mila dałaś radę?
21 paź 21:58
Mila:
((x
54*(7−k)*(−3x)
−3)
k}=x
14
((x
54*(7−k)*(−3)
k*(x)
−3)
k}=x
14
(−3)
k* x
54*(7−k)*(x)
−3k)=x
14
5(7−k)−12k=1
35−5k−12k=1
17k=34
k=2
szukany wsp.
21 paź 21:59
plopole: Dziękuję bardzo, wychodzi 21
21 paź 22:01
Mila:
21*9=189
21 paź 22:02
plopole: 9*21=189 oczywiście
21 paź 22:02
plopole: tak tak, dzięki jeszcze raz
21 paź 22:02
Mila:
21 paź 22:06
plopole: ahh wreszcie ten przykład zrozumiałem, ale to hardcor, sam bym nigdy tego nie zrobił dziękuję
bardzo!
21 paź 22:11