Kinia: jest 10 różnych prezentów i każdy można zapakować w 1 z 3 papierów, tak więc do każdego
prezentu masz 3 możliwości.
wydaje mi się że powinno być 3*3*3*3*3*3*3*3*3*3=3
10 (1 prezent można w 1 z 3 papierów, 2
prezent 1 z 3 papierów, 3 prezent itd.)
| | | |
ps. | to inaczej 10!3! = 10*9*8*7*6*5*4*3*2*13*2*1 = 10*9*8*7*6*5*4 (jest to |
| | |
wariacja bez powtórzeń) − było by tak gdyby np. było 10 różnych papierów i 7 prezentów, a
każdy prezent musiałby być zapakowany w inny papier i żaden by się nie mógł powtarzać.