logarytmy pomoc
Tales: Wiedzac, ze a jest pierwiastkiem rownania 6
8−3x = (
16)
−x+4 , wyznacz rozwiazanie
| | ⎧ | 2 | |
| rownania: log | ⎩ | 12 | 2x + alogspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12x−3=0.
|
I tutaj mam problem.. Logarytmow nigdy nie rozumialem, bo po prost tego nie mialem w szkole..
Pierwsze co to wyznaczylem a=3.
Ale dalej nie wiem co.. Pomoze ktos? Wiem tyle ze alogx = logx
a
20 paź 22:32
Tales: W obu stronach podstawa log to 1\2 po nich jest kolejno 2x i x−3 . pierwszy jeszcze po log ma
potege 2 st.
20 paź 22:35
Tales: Pomoze ktos?
20 paź 22:56
ICSP: log
1/2 2x + alog
1/2 x − 3 = 0
20 paź 23:04
eni:
Najpierw napisz porządnie to drugie równanie !
20 paź 23:05
bezendu:
Eta nie denerwuj się
20 paź 23:06
eni:
20 paź 23:11
bezendu:
20 paź 23:12
eni:
20 paź 23:12
Tales: Tak jak icsp napisal tylko jak jest log 12 2x to nad 1\2 jest potega 2
20 paź 23:44
ICSP: czyli log1/4 x + alog1/2 (x − 3) = 0 dla a = 3 ?
20 paź 23:47
Tales: Nie, tak jak w pierwszym poscie jest na poczatku
20 paź 23:49
ICSP: log21/2 x + a log1/2 (x−3) = 0 ?
20 paź 23:51
Tales: Tak
20 paź 23:52
Tales: I nie wiem od czego zaczac.. Nie wiem co z ta potega
20 paź 23:53
ICSP: To chyba nie jest równanie na poziomie liceum

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
21 paź 00:03
Tales: No bo to nie jest na poziomie liceum.. Za tydzien kolokwium a to ze ze zielony jestem z
logarytmow to chcialem czego nauczyc.. Niby powtorka rzeczy ktore byly w szkole sredniej...
21 paź 00:09
Tales: Moze ktos bedzie mial poomysl i pomoze..
21 paź 00:14
ICSP: Jeżeli masz możliwość to postaraj się wrzucić zdjęcie tego zadania

To może pomóc
21 paź 00:14
21 paź 00:29
Janek191:
a = 3
więc
( log12 2x )2 + 3 log12 x − 3 = 0
( log0,5 2 + log0,5 x)2 + 3 log0,5 x − 3 = 0
( − 1 + log0,5 x)2 + 3 log0,5 x − 3 = 0
Podstawienie
t = log0,5 x
( t − 1)2 + 3 t − 3 = 0
t2 − 2t + 1 + 3t − 3 = 0
t2 + t − 2 = 0
( t − 1)*( t +2) = 0
t = 1 lub t = − 2
czyli
log12 x = 1 lub log12 x = − 2
x = 12 lub x = (12)−2 = 22 = 4
========================================
21 paź 08:29
Tales: n* loga b = loga (b)n
Stad moje pytanie: czy nie powinno sie podniesc (x−3)3 ?
21 paź 09:48
Tales: Czy moze te −3 nie nalezy do Logarytmu?
21 paź 09:50
Tales: Ktos powie?
21 paź 11:32
ICSP: to jest log1/2 (x)− 3
−3 nie jest już argumentem logarytmu
21 paź 11:49
Tales: Okej, dzieki wielkie
21 paź 16:19