Oblicz granicę.
Monika: Oblicz granicę:
lim x−−−>∞
√x / x−1 . Bardzo proszę o rozwiązanie
20 paź 21:54
Krzysiek: √x/x=1/√x
granica zmierza do −1
20 paź 21:55
Monika: mogę prosić o wyjasnienie? Wg pani profesor

Ta granica zmierza do 0. Zupelnie nie wiem
dlaczego
20 paź 21:56
Krzysiek: a do zera będzie zmierzać,jeżeli będzie inny przykład (np. skorzystasz z nawiasów)
a/b+c≠a/(b+c)
20 paź 21:58
Monika: Podstwiając nieskonczoność za x wychodzi uklad nieoznaczony. ∞/∞. Liczę dalej wyciagając x
przed nawias, ale ten pierwiastek mnie zatrzymuje, bo nie wiem jak w tym przypadku postąpic

Mogłbym prosić krok po korku rozwiązanie ? jeżeli to nie jest problem ?
20 paź 22:05
Saizou : x→
∞
x→
∞
x→
∞
x→
∞
x→
∞
jak na moje

ale ja tam nie umiem granic
20 paź 22:10
Monika: Dziękuję bardzo

Jeszcze jedno pytanko, może z tym też tak łatwo pojdzie

Jeżeli w granicy
x zmierza do =2 do potęgi minusowej w jaki sposób to liczyć ?
20 paź 22:14
Saizou : ja mówię, ja nie umiem liczyć granic

podaj konkretny przykład bo zbytnio nie rozumiem
20 paź 22:18
Monika: ok

1) lim x−−>=2 do pot. minusowej arc ctg (x+1)/ (x+2) w tym przykladzie powinno wyjść 0
2)lim x−−> 1 do pot. minusowej e do pot. 1/(x−1) w tym przykladzie powinno wyjsc +∞
20 paź 22:22
Saizou : to już nie mój poziom, więc nie pomogę
20 paź 22:25
Monika: Ok, dziękuję
20 paź 22:28
Krzysiek: 1) lim
x→−2− czyli chodzi o to,że zmierzasz do −2 z lewej strony.
narysuj sobie y=x+2
i zobaczysz,że zmierzając do x=−2 z lewej strony zmierzasz po wartościach ujemnych,zatem:
a z wykresu funkcji arcctgt wiesz,że gdy t→
∞ , arcctgt=0
20 paź 22:47