OBLICZ
Bartek: a=2√2
b=a−1
OBLICZ (a+b)2= ?
20 paź 21:53
Hajtowy: Podstaw... przecież to jest poziom gimnazjum
20 paź 21:55
Antek: | | 1 | |
b=a−1= |
| usun niewymiernosc z mianownika |
| | 2√2 | |
Potem oblicz (a+b)
2
20 paź 21:58
Bartek: wcyhodzi √2:4 tak przez obliczaniem do wzoru z niewymiernosci ?
20 paź 22:03
Antek: Tak ale przed podstawieniem do wzoru (a+b)2
| √2 | |
| to juz po usunieciu niewymiernosci . |
| 4 | |
| | √2 | |
teraz licz (a+b)2= (2√2+ |
| )2= |
| | 4 | |
20 paź 22:07
Bartek: ok wyszlo dzieki
20 paź 22:09
Antek: OK
20 paź 22:09