pomocy
izaaa: gdyby 4 osoby przeszły z parti y do parti x to obie partie liczylyby tyle samo członków. gdyby
z parti x 4 odoby przeszly do parti y to y mialaby 3 razy wiecej czlonkow niz x.ile czlonkow
ma partia x ?
20 paź 21:06
irena_1:
y−3=x+3
y+4=3(x−4)
y=x+6
x+10=3x−12
2x=22
x=11
21 paź 10:09
Tales: Y−4=x+4
I teraz popraw bo tam blad sie wkradl, przeciez 4 osoby mialy przejsc a nie 3
21 paź 10:18
irena_1:
No, tak, źle sobie przepisałam...
y−4=x+4
y+4=3(x−4)
y=x+8
x+12=3(x−4)
x+12=3x−12
2x=24
x=12
21 paź 10:39