parametry
pola: dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji f jest zbior Df ?
| | x2 + x + 2 | |
a) f(x) = |
| Df = R− {−2, 1} |
| | (mx+2)(x2 + x − 2) | |
wychodzi mi m = {−1,2} dlaczego jeszcze 0 ?
| | x2 + 1 | |
b) f(x) = |
| Df = R− {1} |
| | (x2 + mx − 1) | |
dlaczego nie ma takiego m?
prosze o podpowiedz na jakiej zasadzie trzeba to rozwiazywac
20 paź 20:48
irena_1:
a)
Bo jeśli m=0, to w mianowniku jest 2(x2+x−2), czyli dziedzina to R\{−2; 1}
b)
x=1 ma zerować mianownik (i tylko x=1)
Ale wtedy
12+m−1=0
m=0
A stąd masz w mianowniku
x2−1
I do dziedziny nie należałaby jeszcze liczba −1
21 paź 10:15
nb: slicznie dziekuje
21 paź 12:28
irena_1:
Ja odpowiadałam na pytanie "dlaczego jeszcze 0"
21 paź 12:35
ICSP: Właśnie zauważyłem
21 paź 12:35