Proste równanie.
heha: x−3√x−2−20=0
20 paź 20:39
hajtowy: skoro proste to rozwiązuj

1) Dziedzina
2) Do kwadratu podnieś
3) Wymnóż
4) Rozwiąż
5) Podaj możliwe rozwiązania
6) Odrzuć te co nie należą do dziedziny jeśli takowe wyjdą
7) Zapisz rozwiązanie
Pozdrawiam
20 paź 20:40
heha: Ano robiłem to kiedyś i mi wyleciało już całkiem z głowy. Tym bardziej teraz, kiedy mam taki
zapierdziel w szkole :F.
Dzięki!
20 paź 20:41
heha: D=x≥2
Po podniesieniu do kwadratu wychodzi x2+9(x−2)+400=0
x2+9x−18+400=0
x2+9x+382=0
wychodzi niestworzona Δ, jakieś pomysły?
20 paź 20:45
ojj:
x−20= 3√x−2 |2
(x−20)2= 9(x−2)
x2−40x+400= 9x−18
dokończ ....... i sprawdź czy rozwiązania spełniają to równanie
20 paź 20:53
heha: Wyszły mi dwa rozwiązania, x1=11 x2=38, z czego x2 jest podane jako poprawne w odpowiedziach.
Możesz wytłumaczyć dlaczego takie przekształcenie (x−20)2 (?)
20 paź 20:57
ojj:
sprawdź dla x= 11 i dla x= 38
i zobaczysz dlaczego jest taka odp: ?
20 paź 20:59
heha: Widzę, ale teraz moje pytanie jak podać dziedzinę do tego zadania + dlaczego przy podnoszeniu
do kwadratu podniosłeś/aś (x−20) a nie x2 i −202
20 paź 21:02
Janek191:
x − 20 = 3
√x −2
x
2 − 40 x + 400 = 9*( x − 2)
x
2 − 49 x + 418 = 0
Δ = 2 401 − 4*1*418 = 2 401 − 1 612 = 729
√Δ = 27
| | 49 − 27 | | 49 + 27 | |
x = |
| = 11 lub x = |
| = 38 |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 11 nie spełnia wyjściowego równania.
Odp. x = 38
==========
20 paź 21:02
Janek191:
x − 20 = 3
√x −2
x
2 − 40 x + 400 = 9*( x − 2)
x
2 − 49 x + 418 = 0
Δ = 2 401 − 4*1*418 = 2 401 − 1 612 = 729
√Δ = 27
| | 49 − 27 | | 49 + 27 | |
x = |
| = 11 lub x = |
| = 38 |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 11 nie spełnia wyjściowego równania.
Odp. x = 38
==========
20 paź 21:03
ojj:
Dlatego, bo znam wzór :
(a−b)2= a2−2ab+b2
20 paź 21:03
heha: Nie chodzi mi o wynik podnoszenia do kwadratu, tylko o to, dlaczego do kwadratu podniosłeś
różnicę x−20, a nie każdy wyraz osobno.
+ nadal czekam na odpowiedź dotyczącą wyznaczania dziedziny w tym równaniu.
20 paź 21:05
ojj:
@
Janek123
Czym różni się Twoje rozwiązania od podanego przeze mnie?
Chyba tylko tym,że podajesz
gotowce i to przeważnie
dwukrotne
20 paź 21:06
bezendu:
Fox, tom teraz ojj co jeszcze ? A nie lepiej
Eta
20 paź 21:07
ojj:
@
Janek 191
20 paź 21:08
ojj:
Ock...nie znam Ety
20 paź 21:09
bezendu: Ta a Św Mikołaj istnieje
20 paź 21:10
heha: Nie chodzi mi o wynik podnoszenia do kwadratu, tylko o to, dlaczego do kwadratu podniosłeś
różnicę x−20, a nie każdy wyraz osobno.
+ nadal czekam na odpowiedź dotyczącą wyznaczania dziedziny w tym równaniu.
20 paź 21:10
ojj:
Aby pozbyć się pierwiastka! przenoszę go na lewą stronę
x−20= 3√x−2 i teraz |2
20 paź 21:12
ICSP: x − 3√x−2 − 20 = 0
D : x ≥ 2
i mamy
x − 2 − 3√x−2 − 18 = 0
t = √x−2 gdzie t ≥ 0
t2 − 3t − 18 = 0 ⇒ t = 6 v t = −3 drugie odrzucam i zostaje
t = 6 ⇒ √x−2 = 6 ⇒ x = 38
20 paź 21:13
heha: @ICSP
o coś takiego mi chodziło.
Dzięki bardzo!
20 paź 21:14
ojj:
20 paź 21:14
Lucjan: x2 − 9x + 20 = 0
4 sty 16:05