Przekatna trapezu równoramiennego
wero: Przekatna trapezu równoramiennego ma dlugosc 15 cm a odcinek łączący środki ramion tego trapezu
ma 12 cm
Czy miara kata ostrego trapezu moze byc równa 30 stopni?
Odp uzasadnij
20 paź 20:36
irena_1:
a, b− podstawy trapezu (a>b)
p=15
a+b
d=
=12
2
a+b=24
a−b
l=
2
a+b
k=
=12
2
k2+h2=p2
122+h2=152
h2=225−144=81
h=9
Gdyby α=300, to
h
√3
=tg300=
l
3
9
1
=
a−b2
√3
18
1
=
a−b
√3
a−b=18√3>24
Różnica długości podstaw trapezu nie może być większa niż suma długości jego podstaw.
Wniosek− ten kąt nie może mieć 300